20-річниця створення Експертної служби МВС

20-та річниця

ЕКСПЕРТНОЇ СЛУЖБИ  МВС!

20 червня 2000 року постановою Кабінету Міністрів України № 988 було утворено експертну службу Міністерства внутрішніх справ України. Вказана дата (20 червня) стала професійним святом усіх експертів Експертної служби МВС.

Звісно перші експертно-криміналістичні установи в м. Одесі виникли ще на початку ХХ ст. Від часу свого становлення і до тепер вони пройшли довгий, але плідний шлях розвитку та реформацій, у результаті яких у 1999 році на базі експертного підрозділу Одещини та Центру криміналістичних досліджень і вибухотехнічної служби виник Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр.

І цьогоріч ми відзначаємо визначну дату – 20ту річницю утворення Експертної служби Міністерства внутрішніх справ України.

Свого часу керманичами експертно-криміналістичної служби Одещини були такі визначні особистості, як М.П. Макаренко (з 1914 р), В.Т. Чабанов (1952-1956), М.М. Шульга (1961-1982), В.Л. Ліпіхін (1983-1992), Е.М. Оніщенко (1992-1997), В.М. Задніпровський (1999-2004), Д.В. Гайда (2004-2005), О.Р. Біньковський (2006-2008), С.М. Мельник (2008-2010), О.М. Мантеев (2010-2013), М.Д. Макарин (2013-2014), П.Г. Соколов (2014-2015).

Чабанов
В.Т. Чабанов

(1952-1956)

М.М. Шульга

(1961-1982)

Ліпіхін
В.Л. Ліпіхін

(1983-1992)

Оніщенко
Е.М. Оніщенко

(1992-1997)

В.М. Задніпровський

(1999-2004)

Гайда
Д.В. Гайда

(2004-2005)

Біньковський
О.Р. Біньковський

(2006-2008)

С.М. Мельник

(2008-2010)

О.М. Мантеев

(2010-2013)

Макарин
М.Д. Макарин

(2013-2014)

П.Г. Соколов

(2014-2015)

З   07 листопада 2015 року Одеський НДЕКЦ МВС очолює Олег Юрійович Костін.

За період керівництва О.Ю. Костіна Одеський НДЕКЦ МВС зазнав суттєвих якісних змін. По мірі розвитку й удосконалення технічного оснащення поступово у роботу центру впроваджується нове обладнання, комп’ютери, сканери, цифрові фото- і відеокамери, експерти завжди забезпечені витратними матеріалами, що значно полегшило й прискорило проведення якісних досліджень. 

Костин
Олег Костін

Впровадження інноваційних мікроскопів з можливістю виведення оптичної (відео-, фото-) інформації на комп’ютер сприяло покращенню оформлення експертних досліджень. З метою поліпшення експертного і техніко-криміналістичного забезпечення й оперативного виїзду фахівців на огляд місця події було придбано дві нові криміналістичні лабораторії.

За керівництва Олега Юрійовича почали будувати новий адміністративний корпус на території, прилеглій до основного. Там заплановано розмістити усі відділи Одеського НДЕКЦ, шо покращить логістику підрозділу.

Для збільшення можливостей експертно-криміналістичного забезпечення розкриття та розслідування злочинів планується створити нову потужну ДНК лабораторію, яка буде оснащена сучасною матеріально-технічною базою, що дозволить застосовувати передові технології і новітні методики експертних досліджень. З цією метою ведуться перемовини з керівництвом ОДА про виділення коштів на зведення ще однієї нової будівлі.

Також маємо зазначити, що за час керування О.Ю. Костіна покращилась взаємодія центру зі службами та оперативними підрозділами поліції.

Одним із приорітетних завдань Одеського НДЕКЦ МВС є акредитація підрозділів відповідно до міжнародних стандартів.

Так у грудні 2017 року НААУ проведено акредитацію лабораторії дослідження матеріалів, речовин і виробів Одеського НДЕКЦ МВС за міжнародним стандартом ДСТУ ISO/IEC 17025:2006 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій», за результатами якої отримано атестат в сфері: морфологічні дослідження, оптичні дослідження рослин роду конопля, наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів пробірковим та без пробірковим методами, дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів методом тонкошарової хроматографії та хромато-мас-спектрометрії, визначення маси ваговим методом.

У період 04-05 грудня 2018 року НААУ було проведено моніторинг шляхом здійснення нагляду за діяльністю випробувальної лабораторії відділу досліджень матеріалів, речовин і виробів Одеського НДЕКЦ МВС України на відповідність вимогам ISO/IEC 17025 та розширенням сфери акредитації випробувальної лабораторії відділу криміналістичних видів досліджень за напрямами:

– дослідження боєприпасів і слідів пострілу;

– дослідження слідів людини та слідів тварини (ідентифікація слідів низу взуття);

– дактилоскопічні дослідження;

– дослідження реквізитів документів.

В результаті 02 липня 2019 року отримано атестат про акредитацію з урахуванням розширених напрямків.

Найближчим часом планується акредитація:

– відділу автотехнічних досліджень та криміналістичного дослідження транспортних засобів у сфері “Дослідження технічного стану транспортних засобів”;

– відділ досліджень матеріалів, речовин і виробів у сфері “Дослідження спеціальних хімічних речовин”;

– відділу компьютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень у сфері “Дослідження накопичувачів інформаціі”.

– сектору трасологічних та дактилоскопічних досліджень Подільської кустової лабораторії.

Загалом історія експертного центру Одеси наповнена багатьма подіями і діяльністю висококласних фахівців, які зробили великий внесок у розвиток і створення Одеського НДЕКЦ МВС України.

Наразі, Одеський НДЕКЦ є сучасною судово-експертною установою в якій працюють фахівці по 51 виду експертиз та досліджень.

Використання досягнень науки і техніки, сучасних технологій, комплексів високоточного і аналітичного обладнання та інформаційних систем, що стоять на озброєнні експертно-криміналістичної служби МВС України, націлене на системне збільшення результативності експертиз і досліджень.

Шановні  колеги!

Ваша плідна праця та високий професіоналізм, відданість роботі, принциповість завжди є запорукою у встановленні справедливості українського Правосуддя, захисту прав і свобод громадян, побудови в Україні правової держави.

Бажаємо Вам щастя, здоров’я, творчої наснаги, мудрості та рішучості, нових ідей, натхнення у всіх справах та починаннях. Нехай удача та успіхи будуть Вашими постійними супутниками.  Хай вас підтримують та надихають рідні, розуміють та допомагають колеги.
Бажаємо, щоб людська шана була подякою Вам за виконання почесного  і відповідального професійного обов’язку!




З повагою
директор та колектив
Одеського НДЕКЦ МВС