Студенти в гостях у експертів

Для студентів Одеського державного університету внутрішніх справ на базі Одеського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України було проведено ознайомчу екскурсію. Лектором виступила завідувач сектору дактилоскопічних досліджень відділу криміналістичних видів досліджень Одеського НДЕКЦ МВС Ірина Гаман.

Експерти Одеського НДЕКЦ МВС за допомогою спеціальних знань вирішують численні запитання, що виникають у співробітників оперативних і слідчих підрозділів в ході розкриття і розслідування кримінальних справ.

Встановити особу, яка вчинила протиправне діяння, в більшості випадків неможливо без якісного проведення огляду місця події. При його проведенні спеціалісти виявляють, фіксують і вилучають речові докази.

Величезну допомогу в розкритті злочинів відіграє виявлення слідів пальців рук під час огляду місця події. Використовуючи дактилоскопічну експертизу слідчі в подальшому можуть довести провину злочинця.

Ірина Гаман розповіла слухачам про напрямки та основні завдання дактилоскопічних досліджень. Студенти мали можливість не лише теоретично, але й практично ознайомитися з особливостями проведення дактилоскопічної експертизи, а також засвоїти окремі прийоми при проведенні досліджень слідів пальців рук із наочною демонстрацією їх різновидів, та окремих елементів слідів. Лектор продемонструвала дактилокарту і розповіла, що в ній містяться необхідні відомості для ідентифікації людини, так як візерунок пальця у кожної людини унікальний і не змінюється з віком.

Для закріплення отриманих знань студенти зробили дактилокарти своїх відбитків та переконались, що при дактилоскопічній експертизі збіги бувають стовідсотковими. На останок екскурсанти прослідкували подальший рух дактилокарт, а саме їх реєстрацію та створення слідотеки.

Захід справив позитивне враження на відвідувачів, оскільки кожен мав змогу поспілкуватись із фахівцями центру та отримати відповіді на поставлені питання. Студенти подякували за цікаву та пізнавальну екскурсію, а також висловили сподівання щодо проведення в подальшому цікавих зустрічей.